Helloooooooooooo ! ^_^

loyalists =D

Thursday, 30 June 2016

H.I.D.U.P.

hidup ini ibarat roda...
kadang2 kita di atas...
dan kadang2 tu kita di bawah...

namun,
untuk mengharungi nya...
bukan semudah yang kita sangka...

terdapat pelbagai liku yang harus ditempuhi...
dan yang pastinya ialah...
semua orang pasti akan turut mengalaminya...

cuma yang membezakannya adalah...
bagaimana seseorang itu berdepan dan bagaimana cara mereka mengatasinya...

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
hidup tidak selalunya indah...
langit tak selalu cerah...
suram malam tak berbintang...
itulah lukisan alam...
begitu aturan Tuhan... =)
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Thursday, 4 February 2016

'salah pilih kawan!'

i'm totally disagree with this statement !

pada aku takda hal lah kalau kau nak kawan dengan sesapa pun. kau kawan laa dengan orang miskin ka, orang kaya ka, orang sempurna ka, yang ada kekurangan ka. semua tu sama ja sekalipun kawan kau tu takda masa depan. (maaf cakap)

berkawan ni bebas sebenarnya. and ya kau jugak mmg bebas dalam memilih kawan. tapi kalau terlampau memilih pun tak boleh ah.

aku sendiri jenis berkawan dengan semua. yang baik ka, tak baik ka, yang hensem ka, yang dak ka memang semua aku bedal. pada aku tak salah kawan. yang kawan aku punya musuh pun aku boleh berkawan. dan dari situ jugak kau akan mula belajar sesuatu secara tak langsung. tapi bergantung jugak la cara kau 'blend' dgn seseorang tu.

kalau kat campus pun memang aku jenis senyum ja kat sapa aku suka. kenal ka dak tu belakang cita. eh, tu pun kalau mood tgh baik laa. kalau datang mood angin monsun, bukan takat senyum, muka kau pun aku takmau tengok ! HAHAHA..

tapi tu laa dulu field aku accounting and sempat ambik setahun ja, pastu tukar finance. takyah laa tanya kenapa. rasa nya kau pun tau. then kalau accounting dulu mmg aku kawan dgn kawan yg aku biasa ja sbb class untuk budak accounting and kos lain tak campur sebab subject code lain walapun nama subject kau sama. so kau kira within that area ja. kau hai dia. kau bye pun dia. mmg muka sama ja. but since aku dh tukar finance, wide sikit laa 'hai hai bye bye' ni. class pun banyak campur dengan budak marketing, mangement, economics and jadah bagai lagi. so start dari situ aku banyak jugak laa kenal orang. dan mcm-mcm perangai jugak yang aku jumpa. dari sebaik-baik umat sampai lah sejahanam-jahanam setan ! semua tu kawan aku. ya, itulah hakikat dan tidak aku nafikan. =)

then, aku jugak suka kawan dengan orang yang lagi tua dari aku. pada aku tu akan buat aku berfikiran matang secara tak langsung. tapi bukan bermaksud aku tak kawan dengan spesis-spesis yang sama tahun babi ngan aku ni tau. jangan salah sangka pulak ! hempuk kang. (yup. jgn tak tahu gua lahir tahun babi tau. hahahaha) 

ada ja orang tanya,
"macam mana kau deal dgn budak tu ha?? dah la suka take advantage.  and bla bla bla"
mcm mana aku deal dengan orang spesis mcm ni eh ? hm.. actually, benda cm ni takdak hal lah. kalau jadi kat kau, takyah pening pala bagai. kau waras kan ?! so, positif ja. HAHAHA.. takda la, sebab aku still ada ja kawan cm ni. cuma pepandai la fikir. kau tau kan dia jenis mcm tu, so mcm biasa takyah laa dok bodoh naa pi ikut perangai dia tu. kalau perlu kau tegur la. kalau tak kau diam ja. sebab ya la kan, tak semua orang boleh terima bila kena tegur. tapi tak pa, kau chill ja k selagi benda tak effect kau. 

dan bila mana kau ada kawan budak pandai. kau sedut la pandai dia tu sikit-sikit. maka, dapat lah kau tempias pandai dia tu. tak banyak takpa, sisa pun jadi laa. HAHAHA.. kau fikir negative en !! maksud aku, kau kalau dah ada kawan pandai tu, belajar laa dari kepandaian dia tu. kalau tengah study tu ada benda yang kau musykil, mintak la tunjuk ajar dia. ye, aku tau mintak-mintak ni tak bagus, tapi sampai bila kau nak jadi bebal ye dok ! 

unless kalau kawan kau yang pandai tu jenis manusia yang kedekut ilmu, tak payah la kau buang masa menagih simpati pada yang tak sudi. TAPI bila mana kau seorang yang pandai, jangan lah sesekali kau kedekut ilmu ! ingat, pandai kau tu pun Allah yang bagi, so takyah nak kekwat sangat k. 

(aku tak point kau yang tgh baca ni la. jangan risau k ! senyum sikit) ^_^

alrght, cun ! meh ni nak share something.

ok, ada sorang kawan aku ni, lelaki. aku noticed dia dari sem lepas which is quite baru jugak laa. aku satu class marketing dengan dia but we're in different group. mula-mula dulu, aku rasa dia ni kerek gila but dalam masa sama aku rasa dia ni actually baik ja. ya la dengan speaking london (sebutan melayu) bagai mana aku tak fikir gitu enn. and aku x pernah pun borak one-to-one ka apa ka dengan dia but aku tau his name. and now banyak jgk la sama class dengan dia.

and unfortunately this sem aku satu group dengan dia for CT subject (bukan subject sebenar). from there, ada la start cakap-cakap sikit but not that borak-borak bagai. kadang-kadang kalau terserempak kat campus, mcm biasa la aku hai ja dia. pernah one time tu, we just finished our class then, ada gap like 1 hour mcm tu, i saw him from somewhere mcm tgh rush gitu. but he still hai aku la, and asked u have class after this ke? aku jawab n ckp-ckp kosong sikit. after awhile he mintak permission nak bla sebab dia tak solat lagi ! so, he went to da nearest surau to perform prayer.  

then tadi pun we had a last minute discussion. we met at library. before tu dia call saying that dia baru ja submit his group assignment and baru nak hv lunch. padahal time tu dalam pkl 5 lebih. so, i was like ok pegi je la. actually, dia serba salah sebenarnya sebab before tu patut nya ada discussion but dia overslept bagai (hectic week ever sbb banyak duedate assignment). and masa aku call tanya mana dia park barang-barang dia semua, he did mention yang lepas makan dia nak solat dulu and then baru la jumpa dekat library. and before this pun ada ja nmpak dia pergi surau bagai.

alright maybe kau akan ckp,
"apa doh kau carut ni ! tulis berjela bagai. cakap ja la kau suka dia kan ??!"
ok la aku admit aku mmg suka dia. dafuck ! HAHAHA.. takda la, gurau ja. just aku salute la dengan orang mcm tu. apa yang aku nmpk sesibuk mcm mana pun dia, solat tak pernah tinggal ! ya, thats the thing. mungkin kau nampak benda ni perkara biasa ja di mana kita sebagai umat Islam kan mmg wajib menunaikan solat fardu 5 kali sehari. tapi kau kena ingat, tak semua mampu mcmtu ! aku sendiri kadang-kadang leka sampai terlepas waktu. ='(

and yes, i do respect him a lot !

anyway, doakan aku dapat suami yang cm dia nih. LOL.. >_<

k ah, pepandai kau hadam apa aku carut ni. mana baik ambik, kalau tak ignore ja. jangan plak kau bingai naa pi ambik jugak. pastu gi canang (jaja) cakap aku yg ajar kau carut.

ada yang kena sekeh pala sat gi kang ! -_-

HAHAHAHAHA !

Sunday, 1 February 2015

CERPEN : cancer survivor

_________________________________________________________________________________

anis asyik memerhati kan setiap sudut bilik yang berpenyaman udara itu..
anak mata nya yang coklat melilau seolah-olah mencari sesuatu..
"anis.."
"ye saya.."
"saya harap awak bersabar dan berdoa banyak-banyak kepada Allah.."
"kenapa doktor? ape penyakit saya yang sebenar nya? kenapa saya kerap pening je ye? "
"em.. berdasar kan x-ray yang dah di buat sebentar tadi, saya dapati..."
doktor aryani tidak mampu lagi menerus kan kata-kata nya..
sebak mula menguasai doktor muda ini..
"knape doktor? just tell me the truth.."
anis terus mendesak doktor aryani supaya memberitahu nya perkara yang sebenar..
"saya harap awak tabah menghadapi semua ini.. setiap yang berlaku pasti ada hikmah nya.. dan kita juga x dapat nak menolak takdir dan ketentuanNya.."
"straight to the point please ! tolong lah doktor.. jangan buat saya tertanya-tanya..! "
simpati..
"baik lah.. begini.. berdasar kan x-ray tadi.. saya dapati awak mengalami barah otak.."
diam..
"lazim nya barah otak atau tumor otak boleh diklasifikasi kan kepada 2.. 1st tumor benigna (bukan kanser) dan 2nd is tumor malignan (kanser)"
"tumor saya ni pulak jenis apa ya doktor? "
"tumor awak ni ialah tumor malignan.. berdasar kan apa yang kamu nyatakan sebentar tadi itu pun saya sudah mengagak yang kamu mengalami simptom-simptom itu (barah otak).."
berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul..
"oh ok.. patut laa selama ni saya selalu sangat pening-pening then rasa loya and asyik nak muntah je.. kadang-kadang tu sakit time pagi je.. and ade pulak tu saya rasa sakit sangat time batuk, bersin and time tunduk.. tapi saya x tau laa pulak itu adalah simptom-simptom nya.. sebab pada saya, tu pening biasa je.. lagipun saya bukan nye jenis yang sakit sikit then terus jumpa doktor.. cuma lately ni je laa.. saya rasa pening sangat sampai kan x boleh nak tahan.."
"mcm ni laa anis, banyak-banyak kan bersabar.. semoga Allah mempermudah kan segala-gala nya.."
doktor aryani terus memberi kan kata-kata semangat sambil mendakap tubuh anis..
"insyaallah doktor.. amiinn.."
"hm.. baik lah.. memandang kan di sini hanya klinik dan tiada pakar yang boleh dirujuk.. saya akan kepil kan sekali surat makluman sekian-sekian untuk awak dapat kan rawatan selanjut nya di hospital pakar.. haa, saya juga ada bekal kan ubat sekian-sekian.. and make sure awak makan ye.."
anis hanya mampu mengangguk dan terus memerhati apa yang sedang dilakukan oleh doktor muda itu..
tiada ungkapan yang mampu diluahkan..
hanya air mata yang menemani..
"doktor.."
"ye anis.."
sambil senyum..

mudah benar doktor ini menyuntumkan senyuman..
seperti dia tidak mempunyai sebarang masalah..
alangkah indah jika aku berada di tempat nya..

anis tersentak dari lamunan nya..
"doktor rasa berapa lama lagi ya saya hidup? "
doktor aryani hanya mampu tersenyum..

yaa.. senyum lagi..
itu lah doktor aryani..
tambah pula terdapat sepasang lesung pipit yang agak dalam..
membuat kan kecantikan nya jelas terpamer..
"sekejap ye..! "
doktor aryani meneliti laporan yang diberikan sebentar tadi oleh salah seorang petugas di situ..
"saya tidak berani untuk menyatakan berapa lama lagi harapan kamu untuk hidup.. atau apa-apa saja yang berkaitan dengan itu.. boleh jadi doktor itu salah.. cause anything can happen.. doa banyak-banyak.. dan berserah pada Allah.. mungkin juga akan berlaku nya suatu miracle.. sape tau kan.."
lembut saja nadanya..

sesiapa yang berada di hadapan nya di kala itu..
pasti akan terpukau dengan kelembutan doktor muda ini..
bibir yang tirus dan kemerah-merahan..
kulit nya yang putih berseri..
memang package..
"baik lah.. kalau dah xde ape-ape lagi saya keluar dulu, doktor.. terima kasih.."
"sama-sama.."
setelah bersalaman, anis pun keluar..
_________________________________________________________________________________

anis merupakan seorang pelajar..
dan menuntut di sebuah university terkemuka di ibu kota..
dia jarang pulang ke rumah..
namun, jika tugasan yang diberikan tidak terlalu berat dan padat..
dia akan mencuri masa untuk pulang ke rumah melawat keluarga nya..

biasa nya di rumah..
anis akan membantu kedua ibu bapa nya melaku kan kerja-kerja rumah..
berbual or bergurau senda bersama ahli keluarga nya yang lain..
tengok tv.. x pun buat laa apa-apa yang patut..

di university pula, anis seorang ramah..
dia suka berkawan dan berkawan dengan semua orang..
cuma setakat ini, masih belum ada lagi title 'rakan baik' tu..

nak kata memilih kawan..
tidak juga..
dia masih lagi berkawan dengan budak sekelas dan pelajar-pelajar lain..
melakukan tugasan bersama..
berbincang topik yang kurang difahami..
dan sebagai nya..

kadang-kadang tu kalau ada masa..
anis akan keluar or lepak bersama rakan-rakan nya yang lain..
hanya untuk release tension..

kalau x keluar pun..
anis akan duduk di bilik..
online social network.. tgok youtube..
or apa-apa cerita yang dirasa kan menarik..
_________________________________________________________________________________

namun, itu hanya lah kehidupan nya yang dulu..
sebelum dia mengetahui tentang penyakit nya itu..

kini, semua nya berubah dalam sekelip mata..
anis kini menjadi seorang yang pendiam..
banyak menghabis kan masa bersendirian..

semenjak dari hari itu..
dia juga kerap termenung memikir kan tentang penyakit yang di hidapi nya itu..
tiada siapa yang tahu..
sama ada rakan..
mahu pun keluarga nya sendiri..

untuk mengaburi mata pensyarah serta rakan yang lain..
class masih lagi dihadiri seperti biasa..
cuma bila habis saja class..
anis akan terus melari kan diri daripada rakan-rakan nya yang lain..
dan dia tidak terus pulang ke bilik..

memandang kan dia mempunyai sebuah kenderaan sendiri..
dia akan pergi ke mana saja yang dia suka..
dan semesti nya tempat yang akan dikunjungi itu tenang..
yang tidak mempunyai selautan umat..
contohnya tasik..

walaupun jarak antara university dan tasik itu agak jauh..
namun, dia tidak kisah..
asal kan dia dapat merasakan ketenangan dan menikmati keindahan ciptaan tuhan..

setelah benar-benar puas..
baru lah dia pulang..
dan biasanya, menjelang senja baru dia lah muncul di pintu bilik..

dan begitu lah hari-hari berikut nya..

pada hujung minggu pula, dia akan membawa diri ke tempat yang mempunyai pantai..
seperti port dickson, teluk cempedak, redang dan tioman..

bagi anis.. tempat-tempat sebegitu sangat sesuai untuk pesakit seperti nya..
tenang.. nyaman.. dan sangat menyeronok kan..
_________________________________________________________________________________

perubahan anis yang agak ketara ini telah dapat dihidu oleh rakan-rakan nya..
terutama nya rakan sebilik nya..

namun, seperti biasa..
jika ditanya..
anis hanya akan mendiam kan diri xpun berbohong..
jika jawab pun seperti acuh tidak acuh sahaja..

sepatah ditanya..
sepatah juga laa yang di jawab nya..

sewaktu anis ingin bercuti..
"kau nak pergi mana, nis? "
"balik rumah laa.. mana lagi.. kenapa? "
"oh.. ok.. xde apa.. aku nak tanye kau sikit boleh x? "
"hm.. ape dia? "
"asal aku tengok kau dah lain ek sekarang ni? "
"hah.. lain?! mane ade laa.."
"betul ni? "
"betul laa.. eh, aku pergi dulu tau.. bye ! "
"alright.. hati-hati !"
"ok.."
sorry mira..
bukan niat aku nak tipu kau..
tapi aku terpaksa..
apa-apa pun satu hari nanti kau akan tau jugak..
_________________________________________________________________________________

sudah lebih 3 bulan anis bertarung dengan penyakit tumor ini..

setiap waktu yang berdetik merupakan perkiraan bagi anis..
dan masa yang di lalui ini dirasa kan begitu pantas..
seperti tiada lagi hari esok buat nya..

tiap kali dia terpandang akan bekas yang menempat kan ubat-ubatan nya itu..
hati nya kosong..

sampai bila aku harus bergantung dengan ubat-ubat ini?

yaa.. persoalan yang tidak dapat dirungkai kan..

ke mana saja dia pergi..
pasti ubat-ubatan itu juga akan mengekori nya..

jika terlampau pening..
dia akan menelan pil-pil tersebut melebihi dos yang di tetap kan..

pernah juga anis pengsan secara mengejut..
mujur ketika itu dia sedang berada di dalam bilik..

jadi tidak lah sukar sangat ketika itu..

dan sebaik saja dia sedar..
dia terlihat kelibat mira dan ikha..
iaitu rakan sebilik nya..

sambil memicit-micit kepala..
"aku  kat mana ni? "
"kau ade dekat bilik.. tadi kau pengsan.."
"oh.. ok.."
"ade bende ke yang kau nk bagi tau kitorang? "
"ape dia.. xde ape laa.. aku cume pening sikit je ni.."
"sikit kemende nye kalau sampai pengsan mcm ni.."
mengelak..
"ok laa.. aku nak tido.. ngantuk.. btw, thanks korang.."
"anis ! "
"ye.. ade ape lg.."
"aku tau kau ade sorok sesuatu.. kalau x.. tak kan ade bende ni.."
mira menunjuk ubat-ubatan yang dijumpai di dalam beg anis..

anis bangun dari tempat pembaringan nya..
dan memandang mira dan ikha silih berganti..
kemudian dia tunduk..
ketika itu, terdengar keluhan kecil muncul dari mulut anis..

nampak nya aku dah x boleh nak sorok lagi..
mungkin ini lah masa nya untuk aku berterus-terang dengan mereka..
nak putar belit, bende dah jelas depan mata..

anis menarik nafas sedalam-dalam nya..
mira dan ikha hanya memerhati..
dan memberi ruang pada anis..
namun, mereka masih lagi menanti..
"apa yang aku nak bgtau ni aku harap korang rahsia kan dari pengetahuan semua orang.. termasuk family aku.. cause for me.. it's a big deal.. aku x nak susah kan sesiapa.. tu je.."
kedua-dua nya serentak..
"promise ! "
anis menguntum senyuman..
dia memula kan bicara dalam nada teragak-agak..
"actually, aku ......."
ikha yang agak gopoh..
"actually, aku ape?! "
"sabar laa ikha.."
mira cuba meredakan keadaan..
"actually, aku.. emm... aku ada barah otak.. dah 3 bulan lebih dah.. tu sebab aku mengelak dari semua orang.. jarang ade dekat bilik.. kalau aku keluar tu kadang-kadang aku buat kimo xpun merayap tempat lain.. tapi sekarang ni aku banyak skip kimo.. aku dah bosan hadap semua benda tu.. penat tau tak ! "
anis perasan wajah mira dan ikha benar-benar terkejut..
namun, mereka hanya membatu dan membiar kan anis menerus kan bicara nya..
akan tetapi..
"hm.. ok lah.. tu je.. aku nak tido laa.. penat.. kita sambung esok je laa ok.. dan ingat tau...! "
ayat terakhir anis yang berbaur ugutan itu membuat kan
mira dan ikha mengerut kan dahi mereka..
"ingat ape? "
"biar pecah di perut, jangan pecah di mulut ! "
ketiga-tiga mereka tertawa sesama sendiri..

cukup lah..
hanya itu yang mampu aku bgtau korang berdua..
_________________________________________________________________________________

bagi anis, pagi itu di rasa kan amat belainan sekali
jika dibanding kan dengan pagi-pagi yang sebelum nya..
pagi itu kelihatan amat indah sekali..
udara pagi menghembus sayu..
terdapat butir-butir mutiara embun di atas
kelopak dedaun nan menghijau..
anis mengambil masa sebentar untuk menikmati setiap inci keindahan itu..

cukup indah ciptaan tuhan..
mungkin selama ini aku saja yang alpa.. leka.. 
memperoleh pelbagai nikmat..
nikmat hidup.. nikmat kesihatan dan sebagai nya..
namun, tidak pernah bersyukur..
ya Allah ya tuhanku..
kau ampun kan lah dosa-dosaku..
sesungguh nya aku ini hamba yang khilaf dan jahil..
yang tak pernah lari dari melaku kan dosa..
walaupun sebesar zarah..

seperti biasa..
usai sahaja solat subuh, anis akan terus pergi membersih kan diri..

memandangkan sekarang ini merupakan cuti semester..
anis telah mengambil keputusan untuk bercuti di kampung..

baginya, keadaan kampung yang dibaluti dengan rimbunan pohon yang menghijau
sangatlah mendamaikan..

"mama dengan papa tau x kamu balik rumah nenek ni? "
"tau nek.. anis dah bgtau sebelum anis balik semalam.."

sehingga kini..
tiada seorang ahli keluarga aku pun yang tahu mengenai penyakit ku ini..
semua nya tersisip kemas menjadi rahsia keramat ku..

anis mengambil diari yang diletakkan di dalam tas tangan nya..
dan mengambil tempat di birai katil..
helaian demi helaian di selak..
perlahan saja pergerakan..
ibarat sedang menghayati sesuatu..

kemudian, dia menyelak di ruangan kalendar..
terdapat banyak tarikh-tarikh penting di situ..
dilihat nya satu persatu..
sehingga lah tarikh pada hari itu..

yaa.. sedar x sedar..
hari ni genap 5 bulan aku dan tumor..
bulan depan adalah hari penentuan..
di mana aku perlu menjalani pembedahan bagi membuang ketumbuhan yang ada..
menurut doktor yang merawat aku..
ketumbuhan ku ini semakin membesar..
dan dikhuatiri akan menjejaskan tahap kesihatan ku..
jadi, ia harus lah dilakukan secepat yang mungkin..

memandangkan anis kini berada di kampung halaman nya..
dia bergantung seratus peratus pada ubat yang dibekal kan oleh doktor..

jika di bawah pancaran cahaya matahari..
dia mudah berasa pening..
sehingga kan seperti mahu pitam..

namun, anis lebih pantas bertindak..
dia akan segera naik ke rumah papan milik nenek nya itu..
menggunakan segala kudrat yang ada..
walaupun dalam keadaan yang lemah..

pernah sekali sewaktu anis nyaris-nyaris tumbang..
neneknya yang kebetulan berada di situ..
terus meluru ke arah anis..
"kau ni kenape hah? sejak kebelakangan ni nenek tengok kau mcm lain je? "
"aaaa.. takde ape la nek.. pening sikit je ni.. malam tadi anis tido lewat.."
"hm.. ye laa.. kan nenek dah pesan banyak kali.. suruh tido awal.. tapi kau degil.. tak mau dengar cakap orang tua.. sekarang ni dah sakit.. sape yang susah ?! tunggu sekejap nenek ambik kan minyak angin.."
"terima kasih nek.."
nenek nya yang sudah berlalu hanya mampu tersenyum sambil mengangguk kepala..
_________________________________________________________________________________

sudah beberapa hari anis ditahan di hospital..
pemantauan yang rapi mengenai tahap kesihatan nya adalah sangat penting..
sebelum pembedahan dijalankan..
tiada seorang pun keluarga nya yang tahu akan perihal diri nya ini..
melainkan mira dan ikha..
kerana hanya mereka berdua sahaja yang tahu mengenai keadaan sebenar anis..

setiap hari mira dan ikha akan datang melawat nya selepas kelas..
walaupun sudah banyak anis menghalang mereka tindakan mereka itu..
namun, arahan nya itu satu pun tidak di endahkan..
ibarat mencurah kan air ke daun keladi..

kadang kala, timbul pula rasa simpati dan serba salah yang menggunung terhadap mira dan ikha..
yela.. mana tidak nya..
mereka berdua ini pernah mengorbankan kelas mereka semata-mata demi nya..

yang anis pula, akan menangguhkan pelajaran nya buat sementara waktu..
kerana keadaan memaksa nya berbuat begitu..

tanpa pengetahuan anis..
mira dan ikha juga mempunyai agenda yang tersendiri..

ketika di luar bilik anis..
"mira, sampai bila kita nak jadi tali barut minah tu ? "
sambil memuncung kan mulut ke arah bilik kawan nya itu..
"tu laa.. aku pun jadi serba salah di buat nya.. kesian aku tgok keluarga dia tu.."
"kau fikir tak apa yang aku fikir? "
"apa dia? "
ikha membisik kan sesuatu di cuping telinga mira..
tanpa banyak songeh..
mira lantas bersetuju dengan rancangan kawan nya itu..
"aku pun rasa begitu ! "
_________________________________________________________________________________

akhirnya..

perkara yang menjadi rahsia mereka bertiga telah sampai ke pengetahuan mama dan papa anis..

jelas sekali mereka amat terkejut dgn berita itu dan bergegas ke hospital yg menempat kan anis bersama mira dan ikha..

walaupun mereka tahu akan risiko nya..
namun, tidak mereka pedulikan semua itu dan hanya mampu bersiap sedia..

sekurang - kurang nya sempat laa papa dan mama nya berjumpa dgn anis sebelum dia menjalani pembedahan..

dan semua nya telah berjalan dgn lancar..

ALHAMDULILLAH..
_________________________________________________________________________________

5 tahun kemudian...

((  ANIS & CO  ))


anis tersentak !
"laaa.. aku berangan rupa nya.. hisshh.. "
dia tersenyum sendiri..

sejarah silam yang sukar dilupakan..

sekejap benar masa memamah usia..
pejam celik.. pejam celik..

kini siapa sangka,
anis sudah pun menjadi seorang peguam yang berjaya dalam usia yang muda..
terlalu banyak urusan dan kerja yang perlu dibereskan..
tidak menang tangan dibuat nya..
namun, semua itu tidak mengahalang aktiviti nya pada hujung minggu..
tambahan pula kan anis belum berumahtangga..
jadi, ini telah memudahkan lagi segala urusan nya..

dia telah mengaktifkan diri sebagai seorang sukarelawan..
di beberapa buah rumah kebajikan..
seperti rumah orang tua-tua dan rumah anak-anak yatim..
anis jugak turut melibat kan diri dalam aktiviti kemasyarakatan..
anjuran badan bukan kerajaan (NGO)..

pelbagai aktiviti yang telah dilakukan disertai..
membantu mangsa banjir, golongan yang kurang bernasib baik..
kempen derma darah, derma organ dan sebagainya..

pada anis, kegembiraan tidak boleh dibeli dengan wang ringgit..

masih terngiang-ngiang lagi sebaris ayat yang diucapkan oleh seorang ustaz ini..
sewaktu dia mendengar ceramah di masjid..

kurang lebih 10 tahun dahulu..
ketika dia berusia 17 tahun..
"sebaik-baik manusia adalah manusia yang memberi manfaat kepada manusia yang lain.."
dia sangat terkesan dengan ayat itu..

lantas dia bertekad pada diri..
mahu membantu mereka yang kurang bernasib dan sangat memerlukan..

_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________

                                                           TAMAT

_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________


Monday, 14 April 2014

Dulu..

Masa saya kecik-kecik, saya selalu dapat no 1 dalam kelas tadika dan sekolah rendah...


Semua orang puji saya dan ibu saya akan gembira dan peluk cium saya....


Dulu saya dapat 5A UPSR...


Semua orang puji saya dan ibu saya akan gembira dan peluk cium saya....


Dulu saya dapat tawaran masuk MRSM...


Semua orang puji saya dan ibu saya akan gembira dan peluk cium saya...


Dulu saya dapat 8A dalam PMR...


Semua orang puji saya dan ibu saya akan gembira dan peluk cium saya....


Dulu saya dapat tawaran buat kursus medic kat Indonesia...


Semua orang puji saya dan ibu saya akan gembira dan peluk cium saya....


Tapi bila saya buang semua keduniaan itu dan berikrar untuk turut berjuang menjadi kebanggaan Rasulullah, saya bawa beg dan merantau ke seluruh dunia, saya berhenti di Afrika untuk belajar ilmu agama, dan balik ke Malaysia dengan kesan-kesan Sunnah Rasulullah di badan saya...


Semua orang mencemuh dan memandang rendah kepada saya....


"Ada ke patut budak lulusan MRSM masuk pondok? Dah la sijil tak diiktiraf, belajar jauh-jauh sampai Afrika pulak tu? Nanti nak makan apa? Bodohnya... Memalukan mak bapak, peluang besar jadi orang besar dilepaskan pulak..."


Kata mereka....


Tapi...


Pada suatu Subuh...


Saya pergi ke masjid bersama ibu saya di mana saya merupakan imam di masjid itu...


Saya bacakan surah Abasa...


Dan sebak ketika sampai ayat:


Yaumayafirrul mar'umin akhih.....


Wa ummihi...wa Abih....


Selesai solat, semasa perjalanan pulang...


Ibu bertanya kenapa saya sebak ketika sampai di ayat itu?


Saya jelaskan....


Ayat itu menceritakan tentang huru hara mahsyar sehinggakan seorang insan itu akan lari daripada saudaranya...


Ibunya...


Ayahnya....


Isterinya...


Anak-anaknya...


Saya katakan...


Di dunia ini, bila kita jadi kaya, orang puji kononnya kita berjaya...


Bila kita gunakan dunia untuk mengejar akhirat, orang akan kata kita gila...


Sedangkan di mahsyar nanti, semua "kata-kata orang" tu langsung tak bernilai kerana ibu, bapa, anak, isteri, saudara yang di dunia ni sangat rapat dengan kita pun, kelak di mahsyar mereka akan saling melarikan diri daripada berjumpa kerana takut dituntut......


Maka saya sebak kerana saya risaukan apa keadaan saya di mahsyar kelak...


Pujian orang ramai selama berbelas-belas tahun tu langsung tak bagi manfaat pada saya...


Kejian selama bertahun-tahun kerana mengorbankan dunia demi agama juga  tak bagi mudarat pada saya...


Lalu kenapa manusia masih mengejar pujian orang ramai dan takut dengan celaan mereka?


Ibu sekali lagi memeluk saya, tersenyum sambil menangis dan berkata....


"Sejuk perut mama dapat anak macam bangcik..."


Maka itulah kali pertama dalam hidupku saya berasa sangat gembira akan "pujian" ibuku...


Pelbagai pencapaian demi pencapaian yang saya dapat DULU, saya tidak pernah merasa gembira seperti ini walaupun dulu juga saya dipeluk cium ibu dan dipuji....


Wahai hamba Allah...


Apa sebenarnya yang kalian kejar?


Apa pula sebenarnya yang kejar kalian?


Mengapa kalian masih mengejar pujian sia-sia manusia...


Sedangkan malaikat maut pula tidak pernah lelah siang malam mengejar kalian?


Wahai  saudaraku...


Apakah kalian sedar nafas kalian hanya berbaki beberapa lagi?


Sebelum lubang kubur kalian akan digali?


Apa yang aku dan kalian ada.. untuk Allah dan Rasul bangga?


*self-reminder*
Masalah KITA yg masih bernyawa ni....dah ambik bekal kah belum...atau masih leka dengan mainan2 sekeliling kita.....

Bak kata kalam saiyidina Ali r.a...."Hidup di dunia ini ramai yg terlena, akhirat nanti baru terjaga."

Jangan kita masuk dalam golongan yg "ramai" tu....sebab yg ramai tu kononnya 'normallah' di akhir zaman ni...

Masuklah dlm golongan yg sedikit...sbb yg sedikit itu akan masuk syurga...selama2nya...
"pesanan utk KITA...saya sekali yg banyak dosa ni"

peringtan buat semua..

Tuesday, 18 March 2014

mahligaimu dari airmataku..

izinkan diriku meluahkan rasa
maafkanlah aku andai kau terasa
biarku paparkan apa yang terjadi
moga engkau tak ulangi

sungguh tak ku sangka kau berpaling tadah
setelah lamanya menjalinkan cinta
dalam diam-diam kau sudah berpunya
tanpa aku menyedari semuanya

aku mendoakan agar kau bahagia
bersama si dia insan yang kau suka
percintaan kita tak sampai ke mana
setakat di bibir saja sayang

kau bina mahligai dari air mata
yang jatuh berderai di wajah sepiku
hancurnya hatiku  bisa tak terkata
terhumban rasa diriku

oh aduhai ku masih ingati
janji manis dan saat romantis
kau pintaku supaya setia
akhirnya kau yang berubah

oh tuhanku tabahkan hatiku
temukan ku dengan ketenangan
jiwa ini dibelasah rindu
tetapi apa daya ku

ku cuba pejam mata tapi tak terlena
kerana ku masih teringat padamu
begitu payahnya nak ku melupakan
pernahkah engkau fikirkan oh sayang

Friday, 28 February 2014

hati..

tak mampu ku dustai rasa ini
cukuplah dengan pertautan hati
perkemas akhlak dan jati diri
awasi hati dan anggota, takutkan Ilahi

sungguh berat menggalas perasaan ini
tatkala pacaran menjadi budaya
mujur wahyu menunjuk cara
jangan diikut sebahagian besar manusia

cintaku bukan cinta murahan
jati diri benteng pertahanan
cabaran komunikasi ku tundukkan
mengawal nafsu formula kekuatan

ku ingin hadiahkan cinta suci ini
buat insan yang ku nikahi
dengan Allah sebagai juri
bukan nilaian nafsu sendiri

insyaallah..

Thursday, 27 February 2014

sekadar coretan..

tiada apa yang mahu diluah kan..
sekadar bertandang mengisi kekosongan..
tempat keramat diri ini..
di mana berbicara mengguna kan hati..
walaupun jemari menari-nari..
tidak pula senada dengan irama..
sekadar mengikut rentak nya sahaja..

luka yang dulu cuba dibaluti..
kenangan silam terus menghantui..
di samping benteng menjadi paksi..
pelbagai penawar cuba diperolehi..
demi menghapus segala duka..
termasuk membuat penawar sendiri..
namun..
kegagalan juga yang ditemui
ibarat sudah tidak punya kekuatan lagi..

sekadar mencuba nasib diri..
berbekal kan fitrah semulajadi..
punya keinginan untuk mencintai..
merasai bagaimana memiliki dan jua dimiliki..
bimbang terserlah di hati ini..
adat lah manusia begini..
tidak semua yang punyai hati..

Sunday, 9 February 2014

hamba Allah..

ya tuhan
sesungguhnya aku tidak layak
untuk menagih syurgaMu
tidak pula aku mampu
untuk menahan seksaan api nerakaMu
kurniakan lah aku kekuatan
dalam memohon taubat dan hidayah
buat perisai mengejar keampunanMu
mengharap kasih sayangMu
merindukan limpahan rabbaniMu
untuk ku cipta kasih abadi
untuk ku damba cinta sejati
aku gerunkan gaharMu
resah dan pedih membayangi azabMu
agar cintaMu yang kian berputik ini
menjadi pujanggahamba yang jahil
seperti aku
agar aku dapat temui
cinta sejatiku
cinta hakikiku
biar diri hina dan gersang
dalam menagih kasih dan rahmatMu

Wednesday, 22 January 2014

mengapa wanita sering menangis..

jawab Tuhan : kerana wanita itu unik..

aku cipta kan ia sebagai mahluk istimewa..

  • ku kuatkan bahu nya untuk menjaga anak-anak nya..
  • ku lembut kan hati nya untuk memberi rasa aman..
  • ku kuat kan rahim nya untuk menyimpan benih manusia..
  • ku teguh kan peribadi nya untuk terus berjuang saat yang lain lemah..
  • ku beri dia naluri untuk tetap menyayangi walau di khianati atau di sakiti oleh orang yang disayangi..

wanita ini mahluk yang kuat..
tapi jika suatu saat dia menangis itu kerana..
ku beri air mata untuk membasuh luka batin dan memberi kekuatan baru..



"sometimes crying doesn't mean that..
you are not strong..
but smetimes after you cry..
you feel better..
and then you show a lot of smiles.."

Tuesday, 21 January 2014

jika namamu..

yang tertulis di luh mahfuz untuk diri ku..
nescaya rasa cinta ini akan Allah tanam kan dalam diri kita..
tugas pertama ku bukan mencari diri mu..
tetapi mensolehahkan diri ku ini..
sukar untuk mencari yang soleh..
andai solehah ku tidak setanding dengan kesolehan mu..
janji Allah itu pasti..
' lelaki baik hanya untuk wanita yang baik '

soul therapeutic..



* deep..  ='(

pesan ustaz kazim elias..

ketika kamu sedang bersedih, pejam kan matamu dan kata kan dalam hatimu..

" ini lah perjalanan hidup ku..
Allah SWT telah letak kan aku di sini..
semua ini perencanganNya..
jadi, aku mesti terus kan perjalanan hidup ini..
kerana aku percaya atas setiap ketentuanNya..
dan aku terima Qada' dan Qadar diri ku..
sesungguh nya setiap sesuatu itu ada hikmah nya..
terima kasih ya Allah kerana mengasihi ku.. "

selepas itu, buka matamu dan senyum lah..  =)

Monday, 20 January 2014

kawan vs kekasih..

found this just now..

cara laki beza kan KAWAN wanita dan TEMAN wanita..

cara pertuturan
ada lelaki yang akan berbual dengan wanita secara lemah-lembut.. konon nya semulajadi.. biasa nya perkara ini tidak disengajakan tapi boleh juga ia menjadi sesuatu yang tersengajakan.. dengan kawan perempuan nya pun dia bermanja-manja and bersayang-sayang bagai di telefon atau msg.. kadang kala kita susah untuk mengenal pasti dengan siapa dia berbicara.. kawan atau kekasih? pasti teman wanita akan berasa kurang selesa apabila mengetahui atau mendengar perbualan sebegitu.. dan kawan-kawan perempuan lain pula bakal tersalah tafsir..

menghabiskan waktu bersama
memang lah manusia menghabiskan masa bersama kawan dan orangg tersayang.. tetapi bagaimana pulak jika seorang lelaki lebih banyak menghabiskan masa bersama kawan perempuan nya berbanding teman wanita nya sendiri? siapa x cemburu dan siapa x marah? dan itu mampu membuatkan kawan wanita mereka serba salah dan bagi yang tidak merasa serba salah.. mereka adalah jenis perempuan yang suka ambil kesempatan.. namun, jika si kawan tadi sudah menyalah anggap layanan daripada kawan nya dan mula menyimpan harapan untuk menjalinkan hubungan cinta.. alamat nya rumit lah keadaan..

membelikan hadiah
alangkah bertuah dan bagus nya jika mendapat seorang lelaki yang rajin malah gemar memberikan hadiah.. tetapi kalau hadiah di berikan kepada kawan-kawan perempuan nya mungkin akan timbul salah faham antara si lelaki dan kekasih nya.. atau lebih parah lagi hadiah buat kawan-kawan semua nya mahal dan berjenama.. tapi hadiah buat kekasih hanya yang biasa-biasa sahaja..

mementingkan kekasih dari kawan
"eh, cepat laa.. saya ada janji ngan member ni !" apakah reaksi kekasih tadi jika teman lelaki nya berkata begitu kepada nya? lebih-lebih lagi apabila member itu adalah kawan perempuan nya ! pasti cemburu habis.. lelaki yang seperti ini perlu tahu membezakan kawan dan kekasih.. sungguhpun kawan itu adalah kawan karib.. kalau benar sayang kan kekasih tak kan sampai begitu? melainkan kalau si dia sebenar nya bermain kayu tiga.. NAH !! ini dah jadi cerita lain.. kisah lelaki gatal yang x cukup satu !! jangan sampai yang di kejar x dapat, yang di kendong berciciran..

sering membandingkan kawan dan kekasih
perbuatan ini pasti sangat menjengkil kan.. masakan tiap kali kekasih nya melaku kan sesuatu, dia akan membanding kan perilaku kekasih nya dengan kawan perempuan nya.. daripada perkara yang kecil dan remeh-temeh hingga lah yang besar.. semua nya dibezakan dan di pertikai kan.. tiada teman wanita yang mahu mendengar nya..

layanan istimewa
walaupun kita lebih terbuka zaman sekarang.. namun, ini tidak bermakna anda boleh berpeluk-pelukan dan sama-sama berbaring dengan kawan-kawan perempuan anda.. mungkin di barat ini merupa kan suatu perkara biasa.. di sana, teman wanita mungkin boleh melihat kekasih nya berpelukan dan bermanja dengan kawan perempuan lain.. tapi jangan lah lupa.. ini malaysia bukan nya america.. namun, perasaan syak wasangka juga akan timbul.. apalagi di negara kita berlaga pipi saja dah heboh satu dunia.. jadi, para lelaki.. jika kekasih tidak suka anda berperilaku seperti itu (bermanja-manja, bersayang-sayang dengan perempuan lain) biar pun dia kawan baik anda.. JANGAN LAH LAKUKAN NYA !! bagi perempuan pula, jaga lah adab kamu.. jangan pulak kamu dicop sebagai pihak yang merosak kan hubungan orang lain.. atau lebih dikenali sebagai PERAMPAS..

faham sendiri kott..

Friday, 3 January 2014

to whom it may concern..


i wish you'd listen to this song i play..
because the lyrics play the words that i fail to say..


video


the only way i have..

Tuesday, 31 December 2013

i just fall in love with this poem.. =D

outside, the rain pours
inside, my heart weeps
the clouds are black
my feelings so grey
i want to cry
let the tears fall
but i'm scared
i may never stop
then suddenly
the sun shines through the rain
a rainbow lights the sky
i manage a smile
blind back the tears
and i just realize
that life must go on 

Sunday, 15 December 2013

wanita itu dinikahi kerana 4 perkara..

  • harta
  • keturunan
  • kecantikan
  • agama
yang utama, lelaki kena tengok pada agama..
sebab dia hendak memilih seseorang yang bakal melahirkan zuriat yang soleh dan solehah..
juga dapat membimbing anak-anak nya tentang dunia dan akhirat..

mencari yang beragama juga wasilah supaya suami isteri dapat mengemudi bahtera rumah tangga dengan jalan yang diredhai Allah swt..

semoga  rumah tangga yang terbina di dalam nya ada kasih sayang dan rahnat daripada Allah swt..

kecantikan, keturunan dan harta itu sebagai sampingan..
perlu ditengok sekadar sampingan sahaja..

kecantikan.. tidak dinafikan.. lelaki mesti nak yang cantik jugak kan..
tetapi mereka tidak perlu memilih sangat..
sebab kecantikan itu hanya pinjaman sementara..
cukup lah sekadar sedap mata memandang..

keturunan.. kita tengok pulak pada keluarga dia..
tetapi bukan keutamaan..
andai kata keluarga wanita itu x berapa nak ok..
mungkin lepas berkahwin nanti si lelaki dapat membimbing keluarga si isteri ke arah yang lebih baik..

harta.. x perlu yang kaya sangat pun x pe.. tidak ada makna dan nilai pada wanita itu melainkan agama dan akhlak nya.. sekalipun dia seorang yang kaya serta bangsawan..
harta yang banyak akan selamat dan berguna jika ada pada orang yang bertaqwa..



kepada kaum ADAM,
nikahi lah wanita yang taat pada agama..
kau pasti akan bahagia..

Friday, 23 August 2013

perempuan vs bantal..

* kenali sifat perempuan apabila 'beraksi' dengan bantal  =)

1) memeluk bantal
- mereka yang memeluk bantal biasa nya berjiwa seni dan manja
- mereka mempunyai penghargaan yang tinggi terhadap lukisan, muzik dan sastera
- perasaan mereka yang halus dan jiwa mereka yang romantik
- kadangkala ada yang boleh membaca peristiwa yang akan berlaku melalui mimpi
- mereka juga prihatin terhadap kesusilaan

2) menggunakan banyak bantal
- mereka biasanya kurang keyakinan
- dalam kehidupan seharian, mereka memerlukan banyak pendamping
- mereka jarang membuat keputusan sendiri sebaliknya mendapatkan pandangan orang lain

3) tidur dengan satu bantal
- mereka bukan jenis yang mengada-ngada dan boleh menerima keadaan seadanya
- mereka juga membuat keputusan berdasarkan fikiran dan bukan nafsu semata-mata

4) meletakkan bantal di bawah kaki
- mereka mempunyai sifat kurang baik
- mereka jarang bergaul dengan ramai orang malah kaku dalam pergaulan
- ini menyebabkan mereka cenderung bersifat egois
- mereka gemar menempuh jalan pintas untuk mencapai cita-cita
- mereka juga tidak suka berusaha

5) tidur tanpa bantal
- mereka memiliki sifat percaya diri yang sangat tinggi
- kadangkala sifat percaya diri ini akhirnya akan membawa kepada sifat ego


-------------------------------------------------------------------------------------------------------


xtau la sejauh mane kesahihannya..
sekadar berkongsi..

hehehe..   =D


Wednesday, 21 August 2013

nasib..

setiap orang berlainan..
ada tu yang bernasib baik 
dan ada tu pulak yang kurang..

bagi yang bernasib baik itu
mereka dikira beruntung..
dan harus bersyukur di samping menghargai nikmat yang telah diberikan..
contoh nya nikmat kasih sayang, kepandaian, kesihatan, kemewahan, keselesaan dan sebagainya..

sedangkan masih ada ramai lagi di luar sana yang kurang bernasib baik..
dan hidup mereka dipenuhi dengan pancaroba,
keperluan tidak mencukupi, diuji dengan pelbagai ujian, ditarik nikmat kesihatan..
dan ada tu pula yang hanya bergantung harap pada insan lain..

jika mereka tersisih dari masyarakat juga tiada siapa yang ambil peduli
melainkan ada di antara mereka yang prihatin dan cakna akan keadaan sekeliling..

semua itu berlaku bukan nya atas permintaan mereka..
dan mereka juga tidak boleh menyalahkan takdir atas apa yang telah terjadi..

setiap yang berlaku itu pasti ada sebab dan hikmah nya..
dan Allah juga tahu apa yang terbaik buat hambaNya

cuma kadang-kadang tu
terdapat segelintir daripada mereka yang sering merungut
dan sering menyalahkan takdir..
seolah-olah mereka itu tidak bersyukur atas apa yang telah Allah kurniakan..

( nauzubillahi min zalik )

Sunday, 23 June 2013

aku peduli apa??!!



"Argghh.. Kau ni ! balik2 suruh aku solat. Balik2 suruh aku buat baik ! Balik2 suruh aku study rajin2.. Tak bosankah? Tak menyampahkah? Asyik jaga tepi kain orang saja.. haiysshh.." 


Begitulah luahan hatiku.. Teruk bukan? Yup.. memang teruk..

Hari ini.. aku tarik balik kata2 itu.. 

Aku silap.. aku silap kerana tidak memperdulikan 'suara' sahabat2ku..

Inginku cari semula suara2 sahabat iman itu.. 'suara' yg sebenarnya bukan sahaja menjaga kemas tepi kainku bahkan sangat menyayangi diriku.. ya.. 

Mereka betul2 tidak mahu aku hanyut dengan dosa.. 'suara' itu menjadi bukti bahawa mereka bersungguh-sungguh mengajakku ke syurga. Bukan ke Neraka. Mereka meluah 'suara' cinta untuk menarik diriku dalam Cinta-Nya.

Alhamdulillah.. Terima kasih ya Allah krn menghadiahkan sahabat2 yg tidak pernah bosan menegur dan menasihatiku..

Sahabat2ku.. maaf sebab pernah timbul egoku dihadapanmu.. maaf sebab selalu sombong; memekakkan telinga daripada mendengar katamu.. maafkan aku..

Ketahuilah bahawa aku sangat mencintai kamu semua demi Cinta-Nya! Aku bersyukur dengan kehadiranmu disisiku. Bantu dan bimbinglah diriku. Tidak mahu ku warisi sifat orang-orang yang sombong ingkar kepada TuhanNya. Tidak mahu..  :'(
  
“Dan sesungguhnya setiap kali aku(Nabi Nuh) menyeru mereka (kepada iman) agar Engkau mengampuni mereka, mereka memasukkan anak jari mereka ke dalam telinganya (tidak mahu dengar) dan menutupkan bajunya (kemukanya) dan mereka tetap (mengingkari) dan sangat menyombongkan diri.” [ 71 : 7 ]

Teruskan ber'suara' sahabatku.. Telingaku akan ku buka seluas-luasnya untuk mendengar 'suara-suara' iman. Kerana aku sudah mengerti bahawa ‘suara’ peringatan itu sangat bermanfaat buat kehidupanku. Alhamdulillah..

  
“Dan tetaplah memberi peringatan, kerana sesungguhnya peringatan itu bermanfaat bagi orang-orang yang beriman.” [ 51 : 55 ] 

___________________________________________________________


-luahan dari temanku-


Wednesday, 15 May 2013

people nowadays can't feel what the other feels...

walaupun aku tau sebenarnye citer ni dah lame dah...

and for me it's quite sad  ='(

......................................................................................................................................................

Seorang doktor meluru masuk ke ruang hospital dalam keadaan tergesa-gesa selepas mendapat panggilan kecemasan dari pihak hospital...
dia menukar pakaian dan terus meluru ke blok pembedahan...
dia mendapati ayah kepada budak yang berada dalam bilik pembedahan sedang berdiri menunggunya...
apabila si ayah melihat doktor itu, dia terus berteriak...
"kenapa kamu ambil masa yg lama utk datang..?? kamu tahu x anak saya dalam bahaya sekarang nie..?? kamu x ada rasa bertanggungjawab ke..??"
doktor tersebut tersenyum dan berkata :
" sy minta maaf, saya berada di luar hospital & sy datang sepantas yg mungkin selepas mendapat panggilan kecemasan tu..dan sekarang, saya harap anda bertenang..jadi, saya dapat buat kerja saya.."
"bertenang kamu kata..?! kalau anak kamu berada dalam bilik 2 skrang nie, bolehkah kamu bertenang..??kalau anak kamu mati sekarang nie apa yg kamu buat..??kata si ayah dgn marah..
si doktor tersenyum lagi lalu berkata :
" saya akan kata bahawa Allah telah berfirman dlm kitab-Nya yg suci, drp Allah kita dtg dan kepada-Nya kita kembali"...
doktor x mampu utk memanjangkan hayat seseorang...
"Insya-Allah kami akan cuba yg terbaik utk anak kamu.."
"memberi nasihat bila kita x mengalaminya memang senang..!" gumam si ayah..
pembedahan tu mengambil masa beberapa jam...
x lama kemudian, si doktor keluar dgn gembira...
"alhamdulillah..anak anda selamat...!"
dia terus berjalan tanpa menghiraukan si ayah...
"kalau kamu ada sebarang soalan... kamu boleh tanya jururawat..!"
"kenapa doktor tu sombong sangat..?! x boleh ke dia tunggu beberapa minit supaya saya dpt tanya beberapa soalan tentang anak saya...?!"
komen si ayah selepas melihat jururawat...

jururawat itu berkata sambil air mata mengalir di pipinya :
"anaknya meninggal dunia semalam dlm kemalangan jln raya... dia berada dlm upacara pengebumiaan anaknya ketika kami menghubunginya utk pembedahan anak encik... dan sekarang dia telahpun menyelamatkan nyawa anak encik, dia tergesa-gesa utk menghabiskan upacara pengebumiaan anaknya.."

ALLAHUAKHBAR....!!!!!!!!

......................................................................................................................................................

# like it, people nowadays can't feel what the other feels...
never judge anyone..... because you never know how their life is and what they're going through...

Thursday, 7 March 2013

teman setiaku : JERAWAT

DAHI :
jerawat di dahi disebabkan haba badan melampau dan peredaran darah yang tidak baik
minda dan badan munkin terlampau letih
amalkan tidur awal dan bangun awal
dapatkan tidur yang mencukupi dan minum air banyak

HIDUNG :
jerawat di batang hidung bermaksud tulang belakang anda mungkin bermasalah
jika di hujung hidung mungkin kerana haba perut melampau dan sistem penghadaman tidak normal
di salah satu hujung hidung pula boleh dikaitkan

DAGU :
fungsi buah pinggang terjejas atau sistem endokrin (rembesan dalaman) lemah.
kaum wanita mudah mendapat jerawat di sekitar dagu mungkin berpunca daripada haid yang tidak teratur dan sistem peranakan yang bermasalah


PIPI KIRI :
fungsi hati mungkin kurang lancar termasuk dilanda masalah rembesan, menyahtoksin dan penghasilan darah


PIPI KANAN :
fungsi paru-paru mungkin tidak normal


PADA BADAN (BELAKANG & DEPAN) :
sistem perkumuhan yang bermasalah, sembelit
amalkan pemakanan yang sihat dan ikuti piramid pemakanan bagi mempastikan toksin tersingkir dengan lebih baik